Et slidt trægulv kan få nyt liv med en grundig slibning. I denne guide viser vi dig trin for trin, hvordan du forbereder dig, vælger den rette slibemetode og sikrer et flot, jævnt resultat.
Du får også vores bedste tips til vedligeholdelse og råd om, hvornår det giver mening at få professionel hjælp.
Rigtig god fornøjelse med slibningen af dit trægulv!
Trin-for-trin guide til slibning af trægulv
Følgende er en trin-for-trin guide til dig, der gerne vil slibe sit trægulv selv. Her vil vi gå i dybden med forberedelse, slibeprocessen og tips og tricks til vedligeholdelse og pleje af dit trægulv.
Forberedelse
Før du begynder at slibe dit gulv, anbefaler vi hos BYENS, at du følger disse forberedelses-trin, inden du starter:
Lej eller anskaf slibemaskine
Du skal bruge en gulvslibemaskine til store flader og en kantsliber til hjørner og kanter. Lej dem i et byggemarked eller hos et udlejningsfirma, og husk at få vejledning i brug og valg af slibepapir.
Fjern møbler og afdæk
Start med at rydde dit trægulv for møbler og andre genstande. Trægulvet skal nemlig være helt ryddet for den bedste slibning. Derudover skal du sørge for at afdække rummet med plast for at minimere støvspredning, og du bør også tape eventuelle dørhåndtag og åbninger til for at beskytte tilstødende rum mod støv.
Dyk søm
Du kan med fordel dykke søm og skruer 2 til 3 mm ned i gulvet, før du går i gang med at slibe det. På den måde beskytter slibebåndet og maskinen, og du får ligeledes skabt en ensartet overflade.
Rens gulvet
Når du har fjernet møbler, afdækket rummet og dykket søm, skal du nu rense gulvet for overfladisk og fastgroet snavs, lim og maling. Du bør derfor starte med at feje grundigt for at fjerne det løse snavs og støv på gulvet.
Derefter skal du skrabe maling, lim eller andre faste materialer på gulvet – især langs kanterne eller i fugerne. På den måde undgår du at disse materialer bliver slebet ned skaber ujævnheder.
Når dette er gjort, skal du nu støvsuge gulvet for at fjerne al fint støv. Det sikrer, at slibemaskinen ikke spreder gammelt snavs ind i maskinen eller ned i træet.
Hvis der er limrester eller gammel overfladebehandling, vil en mild våd rengøring med varmt sæbevand hjælpe. Her skal du blot sørge for, at gulvet er helt tørt, før du begynder at slibe det.
Vurder gulvtype og slidgrad
For at vælge den rette type slibning til dit trægulv, skal du først vurdere gulvtypen og slidgraden. Du bør derfor starte med at vurdere, om du har et plankegulv eller et parketgulv. Gulvtypen har nemlig stor betydning for, hvor groft du kan slibe:
- Grovslibning (korn 16–24): Bruges til at udjævne dybe ridser og fjerne gammel overfladebehandling. Egnet til plankegulve, men bør undgås på parketgulve, da slidlaget ofte er for tyndt.
- Mellemslibning (korn 40–60): Udjævner overfladen efter grovslibning og fjerner mindre mærker. Velegnet til de fleste gulvtyper.
- Finslibning (korn 80–120): Giver en glat og ensartet finish og forbereder gulvet til efterbehandling med olie, lak eller sæbe.
Ved at matche gulvets type og tilstand med den rigtige slibemetode får du det bedste og mest holdbare resultat.
Sådan sliber du dit trægulv
Grovslibning (korn 16 - 24)
Hvis dit gulv er slidt med med dybe ridser, ujævnheder eller gammel maling/lak, der skal fjernes, skal du starte med at grovslibe det. Husk, at dette er noget, plankegulve kan tåle – ikke parketgulve, da det kan skade dem.
Tænd maskinen monteret med korn 16 - 24, og slib gulvet i træets længderetning. Gå systematisk til værks og undgå at holde maskinen stille i slibeprocessen.
Mellemslibning (korn 40 - 60)
Når du er færdig med at grovslibe dit trægulv, skal du mellemslibe det med korn 40 - 60. Ofte er det tilstrækkeligt at starte med at mellemslibe, hvis du vurdere dit gulv til at være let slidt.
Mellemslibninger fjerner grovslibningsriller og forbereder gulvet til en glat overflade.
Her skal du også slibe langs brædderne eller parketten i lange, jævne strøg, og du bør også gå systematisk til værks samt undgå at holde maskinen stille i slibeprocessen.
Finslibning (korn 80 - 120)
Som sidste skridt efter grov- og mellemslibning, skal du finslibe dit trægulv med korn 80 - 120. Dette er altid nødvendig inden efterbehandling. Hvis dit trægulv kun har lettere slitage, kan du nøjes med kun at finslibe dit trægulv.
Finslibning giver en glat og ensartet overflade, som efterlader dit trægulv klar til en efterbehandling bestående af olie, lak eller sæbe.
Brug gerne kantsliberen til hjørner og kanter i alle tre trin.
Afslutning
Når du er færdig med at slibe dit trægulv, skal du støvsuge gulvet grundigt for alt slibestøv. Vask gerne gulvet hvis nødvendigt med mikrofiber og egnet rengøringsmiddel, så overfladen er helt ren.
Gulvet er nu klar til en efterbehandling bestående af enten olie, lak eller sæbe.
Tips og tricks til vedligeholdelse og pleje
Hvis du holder af dit trægulv, kan du med fordel vedligeholde og pleje det regelmæssigt for at undgå skader og andre skavanker. Her kan du med fordel følge disse trin:
- Tør spild op hurtigt og brug beskyttende måtter i indgangspartier
- Brug anbefalede rengøringsmidler og rengør altid med træets fiberretning
- Foretag jævnlig overfladebehandling med olie, lak eller sæbe for at bevare finish og format
- Beskyt gulvet mod direkte sollys med filtre eller rullegardiner og brug filt under møbler
Få professionel hjælp til slibning af trægulv
Selvom man sagtens kan slibe sit gulv selv, er det altid en god idé at få professionel hjælp til det – især hvis man aldrig har gjort det før. Hos BYENS har vi mange års erfaring med slibning af trægulve, og du bør derfor kontakte os på telefon +45 48 14 44 21 eller mail: Info@byens.dk, og få et tilbud om slibning af dit trægulv!
Noget du især bør oveveje hvis:
- Gulvet er meget slidt eller skadet.
- Der er komplekst mønster som sildebensparket
- Du ønsker garanti for kvalitetsresultat uden risiko for fejl
Derudover er vores dedikerede og professionelle team eksperter inden for rengøring og behandlinger af møbler, trægulve, klinker/fliser og tæpper, og de efterlader aldrig en opgave halvt færdigt!
Ofte stillede spørgsmål om slibning af trægulv
Kan man selv slibe sit trægulv?
Ja, det kan man godt, hvis man har det rette udstyr og tålmodighed. Det kræver dog præcision for at undgå ujævnheder og fejl.
Er gulvafslibning en forbedring?
Ja, det forlænger gulvets levetid, fjerner slid og giver et flot, fornyet udseende – det kan også øge boligens værdi.
Kan man slibe et gulv i hånden?
Ja, men det er meget tidskrævende og egner sig kun til små områder. Maskinslibning er langt mere effektivt til større flader.